Pleurezia, aspect CT

Pleurezia, aspect CT

In pleurezie computer tomograful detecteaza revarsate pleurale minime invizibile pe radiografia normala.

Revarsatul pleural poate patrunde la nivelul scizurilor, mai frecvent in partea inferioara a marii scizuri.

Revarsatele pleurale se pot intalni si in scizuritele accesorii, ca scizura azygos sau scizura paracardiaca care devin astfel bine vizibile.

Diagnosticul diferential intre un revarsat pleural si lichidul de ascita este dificil.

Revarsatul pleural se localizeaza totdeauna inaintea si deasupra diafragmului in timp ce ascita se localizeaza posterior ficatului si/sau splinei precum si inaintea acestora. Revarsatul pleural deplaseaza posterior pilierii diafragmului – cel laterotoracic se muleaza pe coaste si spatiile intercostale, iar limita sa exterioara este ondulata. Cand exista ascita sau colectie subfrenica si revarsat pleural, se poate observa diafragmul intre cele 2 epansamente.

Un alt mijloc pentru diferentierea unui revarsat pleural de ascita este aprecierea limitei dintre ficat si splina si revarsatul pleural sau peritoneal: ficatul si splina au limite nete cand ascita este prezenta si difuze cand exista un revarsat pleural.

Diagnosticul revarsatelor inchistate este usor, ele fiind delimitate de foita pleurala viscerala si parietala cu grosime uniforma (diagnostic diferential cu un abces juxtaparietal la care peretele este gros si neregulat), foitele pleurale se evidentiaza mai bine postcontrast, revarsatul pleural face un unghi obtuz cu peretele lateral toracic.

← Dibent Pneumotorax, aspect RX si CT →

Despre: pleurezie