Pleureziile inchistate, aspect radiologic

Pleureziile inchistate, aspect radiologic

Pleureziile inchistate in functie de sediu se impart in:

  • pleurezii inchistate ale marii cavitati;
  • pleurezii diafragmatice;
  • pleurezii mediastinale;
  • pleurezii interlobare.

Pleureziile marii cavitati se localizeaza frecvent pe peretele axilar sau regiunea santurilor costo-vertebrale si zonele in care scizurile viscerale ajung in contact cu pleura parietala.

In pleureziile axilare imaginea radiografica evidentiaza prezenta unei opacitati alungite, alipite peretelui axilar cu contur net si convex spre parenchim. Conturul medial este reprezentat de 2 linii curbe concentrice care se intind de la polul anterior la polul posterior. In incidenta de profil se apreciaza intinderea in planul postero-anterior sediul ei.

Pleurezia etajata apare cand in cursul evolutiei procesului inflamator se formeaza aderente de fibrina dand nastere la cavitati care comunica intre ele. Radiologic se observa o opacitate pleurala limitata superior orizontal, iar cea inferioara bombeaza decliv.

In pleureziile diafragmatice imaginea radiologica se caracterizeaza printr-o banda opaca lichidiana care bombeaza spre parenchim si coafeaza diafragmul. In incidenta de profil opacitatea se localizeaza de obicei anterior, deoarece simfizele se realizeaza la nivelul scizurii oblice in portiunea sa terminala unde vine in contact cu diafragmul, acesta este imobil,coborat.

In pleureziile mediastinale radiografia apreciaza sediul si cantitatea de lichid.

Pleureziile mediastinale inferioare imbraca radiologic un aspect de opacitate triunghiulara cu baza localizata pe diafragm,varful in hil si ipotenuza spre parenchimul pulmonar, cu disparitia transparentei normale a sinusului costo-diafragmatic. Cand conturul spre parenchim este convex, acesta tradeaza prezenta de lichid in tensiune.

Pleureziile mediastinale posterioare se localizeaza mai frecvent pe partea dreapta. Postero-anterior se observa o opacitate in banda dreapta sau concava cu aspect de “ceas de nisip”. Radiografia de profil precizeaza localizarea in mediastinul posterior, opacitatea fiind apropiata de coloana vertebrala spre deosebire de pleureziile mediastinale anterioare care se suprapun pe opacitatea cordului.

Pleureziile mediastinale superioare sunt rare. Radiografia evidentiaza opacitati juxtamediastinale care largesc pediculul vascular.

Pleureziile interlobare pot afecta scizura in intregime sau numai o parte in functie de prezenta aderentelor, cantitatii de lichid si tensiunea in care se gaseste. Se impart in pleurezii interlobare propriu zise, delimitate numai la pleura viscerala a interlobului, si pleurezii parietale in care colectiile de la periferie patrund in interlob.

Pleurezia interlobara orizontala dreapta apare radiologic ca opacitate in banda fusiforma, transversala intre hil si peretele toracic sau chiar sferica cand lichidul este in tensiune. Inchistarea lichidului in portiunea externa a micii scizuri, poate sa dea o opacitate triunghiulara, cu baza la peretele axilar toracic si varful la hil, iar in profil, ia forma de lentila biconvexa.

Pleureziile interlobare ale marii scizuri determina imagini variabile, in raport cu cantitatea de lichid si locul de inchistare al acestuia. Atunci cand in scizura se gaseste mult lichid, radiografic se observa o opacitate intinsa, difuza de intensitate proportionala cu grosimea stratului de lichid.

← Gastropharm Prospect Ginseng →

Despre: pleurezie, pleurezie inchistata