Profilaxia bolilor diareice acute
Bolile diareice acute – sunt boli provocate de bacterii si virusuri, care se transmit omului sanatos prin apa, produse alimentare si diferite obiecte contaminate.
Semnele de boală comune a BDA:
- Slabiciune generala
- Greturi, varsături
- Perderea poftei de mancare
- Dureri în abdomen (burtă)
- Diaree (scaun lichid, frecvent de la 3 până la 20 ori în zi)
- Temperatură înaltă (febră până la 40C), frisoane
- Dureri de cap, ameţeli
- Discomfort fizic, epuizare;
REŢINEŢI!!!
Pentru a preveni aceste maladii
- Folosiţi apă potabilă din surse sigure;
- Folosiţi doar apă fiartă şi răcită sau îmbuteliată;
- Spălaţi fructele şi legumele ce se folosesc în alimentare fără prelucrare termică cu apă fiartă sau curgătoare;
- Evitaţi scăldatul şi pescuitul în bazinele acvatice în zonele inundate;
- Nu folosiţi apele provenite din inundaţii la spălarea mâinilor, fructelor, legumelor;
- Spălaţi-vă pe mâini cu săpun după ce frecventaţi viceul, înainte de luarea mesei, înainte de a prepara bucatele şi foarte des în timpul preparării bucatelor;
- Spălaţi şi dezinfectaţi toate suprafeţele şi vesela utilizată la prepararea bucatelor de fiecare dată cînd le folosiţi;
- Protejaţi bucătăria şi zonele de gătit împotriva insectelor, rozătoatelor şi animalelor;
- Separaţi carnea crudă şi peştele de celelalte alimente;
- Folosiţi cuţite şi tocătoare separate pentru alimentele crude şi cele bucatele gata;
- Gătiţi alimentele cît mai bine, în special carnea şi ouăle;
- Nu procuraţi produse uşor alterabile (lactate, carne, peşte, patiserie) de la realizatori particulari din străzi şi pieţe stihiinice;
- Procuraţi produse alimentare proaspete numai din locurile sigure, unde e permisă vânzarea, verificaţi termenul de valabilitate;
- Preparaţi bucatele pentru copii, imediat înainte de consum;
- Nu lăsaţi bucatele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore şi nu reîncălziţi alimentele gătite la o temperatură mai joasă de 60C;
- Păstraţi produsele alimentare la o temperatură nu mai mare de + 5C;
- Nu păstraţi alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider;
- Nu consumaţi produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat.
← Sifilis Indigestia si sarbatorile →
Despre: diaree, diaree acuta