Prolapsul organelor pelvine

Prolapsul organelor pelvine

Desi mult mai frecvent intalnit in randul femeilor in varsta, prolapsul organelor pelvine, o afectiune cauzata de slabirea muschilor diafragmei uro-genitale, care poate permite vezicii urinare si/sau uterului sa coboare pana la sau chiar prin vagin, poate fi intalnit chiar si in cazul femeilor de pana in 40 de ani. Factorii de risc includ obezitatea, sarcina si in mod surprinzator …culoarea parului: se pare ca blondele au un risc mai ridicat de a suferi de aceasta afectiune, probabil datorita prezentei unui tip particular de colagen, o proteina care ajuta la formarea tesutului conjunctiv care mentine in pozitie organele interne. In cazul blondelor se pare ca fibrele de colagen isi pierd mai usor elasticitatea, ceea ce conduce la aparitia prolapsului organelor pelvine.

Daca va confruntati cu o sarcina dupa varsta de patruzeci de ani si exista si alti factori de risc pentru aparitia prolapsului organelor pelvine, este recomandat sa vorbiti cu ginecologul dumneavoastra in vederea unei nasteri prin cezariana. Prolapsul pelvin poate interfera cu miscarile intestinului, ale vezicii urinare sau cu activitatea sexuala, asadar este imperativ sa va adresati unui medic. Aceasta afectiune poate fi tratata cu un pesar, un dispozitiv de plastic care odata introdus in vagin impinge in sus organele si le mentine in pozitie anatomica. Chirurgia este de asemenea recomandata pentru a consolida muschii pelvini si pentru a restabili pozitia organelor care s-au deplasat.

Daca exista posibilitatea ca uterul sa coboare din nou, histerectomia poate fi cea mai buna solutie. Indiferent cat de buna este starea dumneavoastra de sanatate, retineti ca aceste informatii referitoare la ratele de aparitie ale afectiunilor pelvine la diferitele grupe de varsta sunt simple date statistice: toate aceste afectiuni pot aparea – chiar daca mai rar – si la alte grupe de varsta, motiv pentru care se recomanda sa cereti sfatul medicului inca de la primele semne care va fac sa suspectati o afectiune in sfera genitala, indiferent de varsta la care apar manifestarile care va ingrijoreaza.

← Cancerul ovarian Conjunctivita pe scurt →

Indicii: histerectomia, prin vagin, prolaps, prolaps hemoroidal, prolaps uterin, prolaps vaginal, slabirea muschilor diafragmei, tip particular de colagen, uterine prolapse, vaginal prolapse