Psoriazis pustulos

Psoriazis pustulos

Psoriazis pustulos este o forma de psoriazis caracterizata prin prezenta unor pustule sterile, amicrobiene, formate printr-un mecanism imunologic.

Psoriazisul pustulos poate fi localizat (palmo-plantar) sau generalizat (von Zumbusch). Psoriazisul pustulos generalizat si eritrodermic von Zumbusch este o forma severa de psoriazis, considerata urgenta spitalizata.

Apare la pacientii cu psoriazis, trasatura care faciliteaza diagnosticul diferential. Debuteaza rapid cu eritem care disemineaza in ore; culoarea pielii devine rosuaprins. Pustulele apar pe ariile rosii si conflueaza, formand lacuri cu lichid purulent.

Simptomatologia generala este considerate o regula: febra, cefaleea, starea toxica si leucocitoza sunt rezultatul eliberarii citokinelor si  chemokinelor din epiderm.

Psoriazisul pustulos face parte din cadrul psoriazisului exudativ, alaturi de psoriazisul eritrodermic si psoriazisul artropatic (artrita psoriazica), avand un potential de evolutie grava. Astfel, exista anumite forme de psoriazis pustulos, respectiv forma de psoriazis pustulos generalizat acut care pune in pericol viata bolnavului si constituie o urgenta medicala.

Denumirea de „Psoriazis pustulos” provine de la existenta pustulelor, leziuni mici care contin un lichid galbui, asemanator cu puroiul (dar la examenul bacteriologic rezultatul este negativ).  Din punct de vedere clinic, se descriu psoriazis pustulos localizat si psoriazis pustulos generalizat.

Psoriazisul pustulos localizat sau palmoplantar – sunt prezente leziuni la nivelul palmelor si plantelor, pe zone rosii se gasesc scuame si mici leziuni pline cu un lichid asemanator cu puroiul (pustule).

Psoriazisul pustulos generalizat acut se prezinta sub forma unor leziuni generalizate care se gasesc si la nivelul mucoaselor si este insotit de febra si stare generala proasta. Se intalnesc frecvent modificari ale unghiilor precum si modificari ale probelor de laborator. Exista o serie de complicatii ale psoriazisului pustulos generalizat acut, cum ar fi hipoalbuminemie (scaderea cantitatii de albumine din sange), hipocalcemie, interesarea ficatului, suprainfectia, caderea parului la cateva luni. Aceasta forma de psoriazis constituie o urgenta medicala.

Un tip special de psoriazis pustulos este cel din cursul sarcinii(apare in ultimul trimestru de sarcina si persista pana la nastere) si poate sa apara din nou la o sarcina ulterioara. Unele paciente prezinta febra si alterarea starii generale.

← Hemoroizii sunt dilatatii ale venelor hemoroidale anorectale Gripa →

Despre: psoriazis, psoriazis pustulos