Riscurile transplantului de celule stem

Riscurile transplantului de celule stem

Un transplant de celule stem poate presupune multe riscuri de complicatii, unele dintre ele cu potential fatal. Desi unii pacienti prezinta putine probleme cu transplantul, altii trebuie sa suporte teste frecvente si spitalizari repetate.Complicatiile care pot apare in cazul transplantului de celule stem sunt:- boala grefa contra gazda;- esecul transplantului;- leziuni ale organelor;- leziuni ale vaselor de sange;- cataracta;- cancere secundare;- deces.

Medicul poate explica pacientului riscurile pentru complicatii in cazut transplantului de celule stem. Impreuna ei pot cantari riscurile si beneficiile si sa decida daca aceasta interventie este potrivita pentru pacient.

Boala grefa – contra – gazdaUn risc potential cand celulele transplantate provin de la un donator.Daca pacientul va face un transplant la care se folosesc celule provenite de la un donator (transplant alogenic), acesta are risc de aparitie a bolii grefa – contra – gazda. Aceasta afectiune apare atunci cand celulele transplantate ataca organismul primitorului. Boala poate fi usoara sau severa. Poate apare imediat dupa transplant sau la un interval de cateva luni.

Boala grefa – contra – gazda poate determina eruptii cutanate, durere abdominala, diaree, greturi si varsaturi.

In timp poate determina alte complicatii si boli cronice. Medicul va monitoriza indeaproape pacientul pentru semne si simptome ale acestei boli.

← Transplantul de celule stem Pregatirea pacientului pentru transplant de celule stem →

Indicii: grefa contra gazda, probleme cu transplantul, transplant alogenic, transplant celule stem