Rozacee

Rozacee

Afectiune inflamatorie, cronica, a ariei centrale faciale (nas, obraji, menton, frunte, glabella), mai frecventa la femeile Fitzpatrick I.

Prezinta urmatoarele stadii evolutive:

– STADIUL I: eritem persistent si telangiectazii;

– STADIUL II: stadiul I la care se adauga o eruptie papulo-pustuloasa;

– STADIUL III: stadiul II la care se adauga leziuni nodulo-chistice si infiltrari edematoase;

– STADIUL IV: hiperplazie a glandelor sebacee nazale si a tesutului conjunctiv (rinofima, gnatofima, blefarofima, otofima); pielea devine ingrosata, infiltrata, cu porii dilatati, „ca si coaja de portocala“.

Exista mai multe variante de rozacee: oftalmica, lupoida, cu agenti etiologici Gram-negativi, conglobata, fulminans, cu edem persistent (boala Morbihan). Histo-patologic, primele modificari nu apar la nivelul glandelor sebacee, deci nu este o afectiune seboreica.

Din acest motiv, denumirea de „acnee rozacee“ este nerecomandabila. Etiologia NU este cunoscuta, dar sunt incriminati numerosi factori: ereditari, de mediu (temperature extreme, vant, soare, radiatii electromagnetice), infectii gastro-intestinale (asociere cu H. pylori), infectia cu Demodex folliculorum, consumul de alcool (in stadiul II), labilitate vasomotorie, modificari degenerative la indivizii predispusi etc. Diagnosticul diferential cuprinde, in principal:  lupusul eritematos, demodecidoza, dermatita seboreica, dermatita de contact, acneea.

← Chirurgia laser pentru hemoroizi Hemoroizii pe scurt →

Despre: rozacee, telangiectazii