“Mai mult de jumatate din rujuri contin plumb!” – este titlul unui mail care a circulat foarte des pe internet in ultima vreme. Se pare ca lucrul acesta nu este doar un zvon. In octombrie 2007 un grup de cercetatori americani a realizat un studiu care demonstreaza ca 61% dintre cele 33 de marci de rujuri testate contin plumb la un nivel de 0,03 – 0,65 unitati pe milion.
Tot in 2007 cercetatorii americani au testat produse facute din materiale care ar putea contine plumb, mai ales cele care au portiuni vopsite sau pictate. S-au gasit cantitati peste limita admisa in produse precum vasele de bucatarie, bijuterii si capace de lipici.
Ce este si unde se gaseste plumbul?
Plumbul este un metal greu, toxic pentru organismul uman. “In natura, plumbul se gaseste raspandit sub forma de compusi: galena, sulfura de plumb, din care se prepara plumbul; ceruzita, carbonatul de plumb; crocoita, cromatul de plumb si anglezitul, sulfatul de plumb”, potrivit specialistului nostru, Dr. Ardeshir Vahidi, medic specialist de Chirurgie Plastica, Microchirurgie reconstructiva si Chirurgie Estetica. “Este un metal care in taietura proaspata are luciul cenusiu-albastrui, care dispare in aer curat cand metalul se acopera cu un strat subtire cenusiu de oxid de plumb si in aer umed, cand se acopera cu un strat alb de carbonat bazic de plumb”, continua acesta.
Apa de baut (potabila), care contine carbonat acid de calciu si sulfati, formeaza pe suprafata plumbului o patura subtire si dura de carbonat si respectiv sulfat de plumb ce impiedica dizolvarea plumbului mai departe. Pe aceasta proprietate se bazeaza utilizarea plumbului la confectionarea conductelor de apa, fara pericol de intoxicare.
Ce cauta plumbul in ruj?
Prezenta plumbului in ruj este legata de rezistenta acestuia. “Intr-adevar aderenta rujului in acest caz este asigurata de plumb”, este de parere dr. Ardeshir. Coordonatorul studiului, Stacy Malkan, a declarat ca producatorii din industria cosmetica trebuie sa modifice compozitia rujurilor, deoarece aceasta substanta nu trebuie sa apara in produsele cosmetice, intrucat este extrem de daunatoare.
Intr-un comunicat al Asociatiei Fabricantilor de Produse Cosmetice si de Toaleta din SUA se arata ca plumbul nu este adaugat intentionat in cosmetice mai ales ca FDA (The Food and Drug Administration) a impus limite stricte pentru nivelul de plumb din rujuri.
Efectele plumbului asupra organismului
Odata aplicat pe buze, rujul este ingerat. Astfel, daca are in compozitie plumb, acesta va ajunge in organism. Potrivit dr. Ardeshir Vahidi, efectul nociv al plumbului a fost descoperit abia de un secol. La femei ingerarea acestuia, chiar si in cantitati mici de compusi, duce la sterilitate.
Plumbul si toate combinatiile sale produc intoxicatii grave numite “saturnism”. La astfel de intoxicatii sunt expusi muncitorii tipografi si cei care vin permanent in contact cu acestea. Este cunoscuta afectarea temporara sau definitiva a unor aparate si sisteme in cadrul intoxicatiei cronice cu plumb:
- sistemul nervos
- sistemul osteo-articular
- sangele
- aparatul renal
- aparatul digestiv
De asemenea, a fost stabilita dependenta mortalitatii oamenilor din cauza afectarii vaselor creierului, nefritelor cronice si nivelului de poluare a mediului ambiant cu plumb. Schimbarile in comportamentul nou-nascutilor si a copiilor de varsta mica sunt conditionate de influenta plumbului prin intermediul organismului mamei in perioada dezvoltarii intrauterine si alaptarii.
Specialistii recomanda sa nu se consume produse cumparate de pe marginea drumului – fructe si legume – pentru ca acestea pot fi afectate de poluare. Odata intrat in organism, plumbul se elimina foarte greu. Potrivit dr. Ardeshir consumul zilnic al laptelui poate fi considerat un antidot real.