Semiologia colangiocarcinoamelor extrahepatice

Semiologia colangiocarcinoamelor extrahepatice

Colangiocarcinoamele extrahepatice sunt mai frecvente decat colangiocarcinoamele intrahepatice. Cel mai frecvent apar in decadele 6-7 de viata. Simptomul cardinal este icterul dureros. Bifurcatia canalelor hepatice este afectata in 10-25% din cazuri (tumora Klatskin) si peste 50% din tumori apar la nivelul canalului biliar comun. Metastazeaza limfatic in ganglionii ligamentului hepatoduodenal ( in mai mult de 30% din cazuri) si ganglionii celiaci ( aproximativ 15% din cazuri).

Computer tomografia evidentiaza masa tumorala ce produce obstructia biliara, este identificabila CT in 40-70% din cazuri. Se observa dilatatia izolata a cailor biliare intrahepatice, este cel mai important semn in absenta vizualizarii tumorale.

Unele tumori bogate in tesut conjunctiv sunt mai bine vizualizate pe sectiunile tardive, in faza de captare intersitiala. Tumorile exofitice sunt bine evidentiate, iar cele polipoide intraductale sunt detectate mai rar. Unele tumori care contin tesut conjuctiv intestitial sunt mai bine evidentiate in stadiile tardive, in faza de captare interstitiala.

← Pseudochisturile pancreatice, aspect computer tomograf Cimetidinum →

Despre: colangiocarcinom