Simptomatologia pneumoniei la copii

Simptomatologia pneumoniei la copii

Tabloul clinic al pneumoniei la copil variaza semnificativ in functie de varsta acestuia, de statusul imun dar si agentul etiologic, precum si de alte afectiuni concomitente.

Simptomele pneumoniei la nou- nascut pot include:- Semne de detresa respiratorie: retractii ale tegumentului din spatiile intercostale, zbaterea narilor;- Tahipnee;- Letargie, refuzul alimentatiei, iritabilitate;- Hipotermie, temperatura instabila sunt cel mai adesea intalnite, febra aparand mult mai rar;- Cianoza.

Simptomele pneumoniei la sugari:- Tuse: este cel mai frecvent intalnit simptom la bebelusii cu varsta de peste 1 luna;- Tahipnee, dispnee;- Respiratie zgomotoasa, wheezing;- Varsaturi, iritabilitate, refuzul de a se hrani;- Febra: in cazul pneumoniilor bacteriene. Pneumoniile cu organisme atipice sau cele virale pot fi insotite de o stare afebrila.

Simptomatologia copiilor prescolari poate include urmatoarele:- Tuse: cel mai intens si persistent simptom;- Varsaturi post-tuse;- Durere toracica (daca inflamatia a ajuns la nivel pleural);- Durere sau sensibilitate abdominala, in cazul pneumoniilor ce intereseaza lobii inferiori;- Febra: prezenta si gradul acesteia variaza in functie de microorganismul patogen.

Tabloul clinic sugestiv pentru penumonie la copiii mai mari si adolescenti poate include:- Dispnee, detresa respiratorie, alterarea starii generale;- Cefalee;- Durere pleuritica;- Dureri abdominale vagi, varsaturi, diaree;- Faringita, otite, otalgii.

Majoritatea copiilor diagnosticati in final cu pneumonie au un istoric medical de afectiuni respiratorii inalte.

← Epifenac Hamartom Hoffmann-Zurhelle →

Despre: pneumonie, pneumonie copii, simptome pneumonie