Simptomele insuficientei hepatice

Simptomele insuficientei hepatice

Semnele clinice pot fi marcante si pot sugera imediat insuficienta hepatica. Este necesara o anamneza completa care sa cuprinda: data de debut a icterului si encefalopatiei, consumul de medicamente sub prescriptie sau ilicit, consumul de ceaiuri si extracte de plante, istoric familial de boli hepatice, expunerea la factori de risc pentru hepatitele virale (calatoriile, transfuzii, contacte sexuale, ocupatia, tatuaje si piercing-uri, interventii stomatologice) si consumul de ciuperci sau solventi organici.

Examenul fizic cuprinde determinarea statusului mental si cautarea de stigmate ale consumului cronic de alcool sau ale bolii cirotice a ficatului de alte etiologii. Poate fi prezenta sensibilitatea palpatorie in hipocondrul drept. Ficatul poate fi atrofic indicand o pierdere semnificativa in volum prin necroza. Un ficat mare poate fi observat in insuficienta cardiaca congestiva, hepatitele virale sau sindromul Budd-Chiari.

Dezvoltarea edemului cerebral poate determina manifestari ale presiunii intracraniene crescute: edemul papilar la fundul de ochi, hipertensiune si bradicardie.

Instalarea rapida a ascitei sugereaza sindromul Budd-Chiari.Hematemeza sau melena pot complica prezentarea insuficientei hepatice prin hemoragie digestiva.In mod tipic pacientii sunt hipotensivi si tahicardici.Este prezenta o tendinta exagerata la sangerare prelungita si formarea de echimoze.

Insuficienta hepatica majora se asociaza cu coma. Coma poate fi de origine endogena in insuficienta hepatica acuta si se datoreaza necrozei acute si masive a parenchimului hepatic. Acest tip de coma are un prognostic foarte grav, majoritatea bolnavilor decedand.Coma de origine exogena sau amoniacala, apare la bolnavul a carui circulatie hepatica a fost suntata. Este cauzata de insuficienta hepatica cronica. In coma debutul este insidios prin tulburari neuropsihice, neurologice, foetor hepaticus (miros de ficat crud sau usturoi a respiratiei) .

Tulburarile neuropsihice cuprind:

  • indispozitie, cefalee, lentoare intelectuala, paranoia
  • in faza mai inaintata dezorientare temporo-spatiala, episoade scurte de obnubilare, delir si halucinatii-precoma hepatica
  • in stadiu si mai avansat apare torpoarea progresiva ce precede starea comatoasa.

Tulburarile neurologice cuprind:-asterix, semnul rotii dintate, reflexe osteotendinoase vii in precoma si abolite in starea comatoasa, cu semnul Babinski pozitiv.Odata instalata coma hepatica este linistita, calma cu ritm respirator de tip Kussmaul, febra, tahicardie si hipotensiune arteriala.

← Lambliaza si giardioza Biazol →

Despre: insuficienta hepatica