Stenoza esofagului

Stenoza esofagului

Stenoza esofagului este o ingustare mai mult sau mai putin pronuntata a conductului esofagian. Stenozele esofagiene sunt localizate in mod obisnuit in cele trei locuri de stramtoare fiziologica ale esofagului.

Pe primul plan al cauzelor care pot duce la stenoza esofagiana stau ingestiile de substante caustice. Mai sunt responsabile de stenozari si urmatoarele cauze: inghitirea unor corpi straini, ulcerul peptic esofagian, starile postinfectioase.Simptomatologie: debutul bolii este anuntat de aparitia disfagiei, care initial survine doar in inghitirea alimentelor solide. Ulterior, disfagia se accentueaza si bolnavul nu mai poate. inghiti nici lichidele. Esofagul se va dilata deasupra stricturii si alimentele se vor acumula in punga formata; din cand in cand bolnavul va avea nevoie sa goleasca aceasta punga, prezentand varsaturi esofagiene. Pe masura ceva fi redusa posibilitatea de alimentare, bolnavul va slabi si se va deshidrata.

Examenul radiologic va evidentia nivelul stricturii si punga suprastricturala. Esofago-scopia releva stenoza si in acelasi timp permite prelevarea unui fragment de tesut pentru biop­sie (diagnosticul pentru suspiciunea de stenozare canceroasa).Diagnosticul pozitiv va fi pus pe baza ante­cedentelor (ingerare de caustice, corpi straini), a datelor clinice, a esofagoscopiei si a exame­nului radiologic.  Diagnosticul diferential va fi facut cu, cu spasmul esofagian si cu spasmul cardiei si cancerul esofagian. Evolutia stenozei esofagiene este pro­gresiva si duce la denutritia si deshidratarea bolnavului.

Tratamentul consta in dilatari progresive ale esofagului pe cale perorala, cu ajutorul sondelor esofagiene, sau pe cale retrograda, prin gastrectomie. Se va combate spasmul , supraadaugat cu ajutorul antispasticelor si, in cazurile avansate, cu denutritie, se va asigura reechilibrarea nutritionala a bolnavului. Tratamentul chirurgical este impus de multe ori de evolutia bolii, cu grija de a se asigura alimentatia bolnavului (eventual prin gastrostomie). Postoperator, pana la restabilirea tranzitului esofagian, se va prescrie o alimentatie progresiva, cu lichide si semilichide, si se vor folosi toate mijloacele de reechilibrare pe cale parenterala.

← Sarcom pseudokaposian Inelul Woronoff →

Despre: arsuri esofag, arsuri pe esofag, atrezie de esofag, boli de esofag, boli esofag, bolile esofagului, cancer de esofag, cancer esofag, cancer esofag simptome, cancer la esofag, de esofag, dureri esofag, esofag, esofag barrett, esofagita reflux, esofagului, faringe esofag, la nivelul esofagului, pe esofag, varice esofag