Teste pentru depistarea reactiilor alergice imediate

Teste pentru depistarea reactiilor alergice imediate

Un test cutanat prin punctionare sau zgariere verifica reactia alergica imediata la mai mult de 40 de substante diferite in acelasi timp. La adult, testul este efectuat de obicei la nivelul antebratului. Copiii sunt testati de obicei la nivelul spatelui superior.

Dupa curatarea locului unde va fi realizat testul cu alcool, asistenta va realiza urme fine la nivelul pielii si apoi aplica o picatura de alergen pe fiecare urma. Apoi, folosind un obiect ascutit introduce extractul in piele. Un nou obiect ascutit este folosit pentru fiecare zgarietura pentru a nu se contamina incrucisat cu alergenii. Picaturile sunt lasate pe piele pentru 15 minute, apoi asistenta verifica locul testarii pentru a detecta semne ale reactiilor alergice.

Pentru a vedea daca pielea reactioneaza asa cum trebuie, asistenta introduce doua substante aditionale in suprafata pielii:

1. HistaminaLa aproape orice persoana, aceasta substanta determina un raspuns cutanat, deci este folosita pentru controlul pozitiv. Daca pacientul nu reactioneaza la histamina, testul cutanat poate fi foarte dificil sau imposibil de interpretat.

2. Glicerina sau solutie salinaLa aproape orice persoana, substanta nu determina nici o reactie. Deci una dintre cele doua sunt folosite pentru controlul negativ. Daca pacientul reactioneaza la glicerina sau la solutie salina, acesta poate avea o piele foarte sensibila, deci reactia pielii la extractul alergen trebuie interpretat cu atentie.

Unii pacienti necesita un test pentru reactiile imediate mai sensibil – cunoscut si sub numele de test intradermal – daca testul prin punctie sau zgariere nu este foarte clar. In timpul acestui test, asistenta foloseste un ac subtire si o seringa pentru a injecta o cantitate mica de extract alergenic imediat sub suprafata pielii, la nivelul bratului. Apoi asistenta verifica dupa 15 minute aparitia unei eventuale reactii cutanate locale.

← Adenostop Hipomelanoza in picaturi (gutata) →

Despre: alergie, teste alergie