Tuberculoza vertebrala si osteoarticulara
Tuberculoza osteoarticulara se intalneste la toate varstele cu frecventa mare la adultul tanar, intre 25 si 30 de ani. Modificari radiologice in tuberculoza: se observa modificari de pozitie si forma a oaselor: atitudini vicioase care devin permanente: rotatii adductii, abductii, flexii, subluxatii.
Modificari de structura osoasa: osteoporoza este prima manifestare, accentuate prin halistereza si osteoclazie, omogena, difuza – la nivelul structurilor osoase adiacente sau / si la distanta.
Modificari ale spatiului articular: isi reduce transparenta, in fazele urmatoare apare micsorat si apoi dispare; contururile suprafetelor sunt de la inceput sterse, cu uzuri si carii marginale;
Modificari in partile moi – abcese reci in partile vertebrale.
Tuberculoza vertebrala este o maladie ce afecteaza intotdeauna corpurile vertebrale, arcurile ramanand intacte. Sunt interesate minim 2 corpuri vertebrale. Boala apare mai frecvent la varste mici, incidenta scazand pe masura ce ne apropiem de varsta adulta. Cu cat tuberculoza apare la varste mai fragede cu atat afecteaza regiuni superioare si mai multe corpuri vertebrale.
Radiologic se poate constata:
Diminuarea transparentei spatiului intervertebral si osteoporoza cu reducerea intensitatii structurii osoase a corpurilor reprezinta primele semne radiologice.
Osteoporoza este inlocuita de osteoliza, platourile vertebrale sunt distruse, vertebrele sunt turtite sau cuneiforme.
Micsorarea spatiilor intervertebrale pana la disparitia lor.
Maduva este protejata de arcurile vertebrale ramase intacte, ceea ce explica absenta fenomenelor neurologice.
Poate apare un abces rece paravertebral uni- sau bilateral – opacitate paravertebrala cu contur convex extern si aspect de “sticla de lampa”.
← Meclon Osteomielita acuta stafilococica, aspecte radiografice →
Despre: tuberculoza osteoarticulara, tuberculoza vertebrala