Afacort

 1. Prospect
  1. Actiune terapeutica:
  2. Indicatii:
  3. Mod de administrare:
  4. Contraindicatii:
  5. Reactii adverse:
  6. Pret:

Prospect

Medicamentul Afacort se prezinta sun forma de picaturi oftalmice solutie, 1 ml colir contine: dexametazona 0,83 mg (=1,09 mg dexametazona fosfat disodic); neomicina 3,50 mg (=5,8 mg neomicina sulfat).

Actiune terapeutica:

Produsul Afacort combina actiunea antimicrobiana a unui antibiotic cu spectru larg, neomicina, cu actiunea antiinflamatoare a unui nou corticoid,dexametazona si poate sa combata cu succes anumite afectiuni paraoculare. Sulfatul de neomicina este un antibiotic cu spectru larg, activ fata de diversi agenti microbieni gram pozitivi si gram negativi ca: Staphylococcus aureus, Corynebacterium diphteriae, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa.Actiunea neomicinei fata de microorganismele sensibile la aceasta este bacteriostatica si bactericida. Dezvoltarea unei rezistente microbiene in vitro s-a dovedit neinsemnata. Dexametazona, cel mai activ derivat al unei intregi serii de corticoizi sintetici, are cea mai mare eficacitate cunoscuta pana astazi. Actiunea sa antiinflamatoare si penetratia sa intr-un grad inalt prin cornee fac ideala combinarea acesteia cu neomicina pentru controlul fazelor avansate ale afectiunilor inflamatoare si microbiene oculare.

Indicatii:

Produsul este eficient prin aplicare directa in sacul conjunctival avand permeabilitate foarte buna in camera anterioara, absorbtie rapida in keratoid si in lichidul intraocular. Este indicat in urmatoarele afectiuni:

 • infectii microbiene oculare: conjunctivite inflamatorii alergice si nealergice;
 • keratite;
 • inflamatii ale uveei, sclerei si episclerei;
 • inflamatii cauzate de arsuri (chimice, solare), corpi straini;
 • postoperator – dupa interventii intrabulbare sau keratoplastii.

Mod de administrare:

Produsul Afacort se administreaza local, prin instilarea in sacul conjunctival a 1-2 picaturi de 3-6 ori/zi. Dupa 3-4 zile, daca se obtine ameliorarea afectiunii, se reduce frecventa administrarii la 2-3 aplicatii/zi.

Contraindicatii:

In cursul si dupa perioada de vaccinare inflamatii oculare-Keratite herpetice, micoze oculare, purulente, neacoperite de tratament chimioterapic.Ulcere si abcese ale tesutului kerato – conjunctival, Trachoma, hipersensibilitate la neomicina, sindrom Cushing la copii.

Reactii adverse:

Un tratament prelungit peste 15-20 zile poate determina urmatoarele efecte secundare: cresterea presiunii intraoculare, mai ales la persoanele cu glaucom sau cu predispozitie la hipertensiune intraoculara. Activarea sau predispunerea la forme inflamatorii ca: herpes, micoze sau infectii bacteriene (mai ales cu Pseudomonas).

Pret:

Afacort picaturi oftalmice cutie cu 1 flacon de  5ml  este disponibil in farmacii la un pret mediu de 8 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.