Gastrita acuta

Gastrita acuta

Gastrita acuta este inflamatia acuta, reversibila a mucoasei gastrice. Mucoasa gastrica este tumefiata, prin edem si congestie, iar la nivelul suprafetei mucoasei apar eroziuni hemoragice si chiar ulcere acute. Ulcerul acut se vindeca rapid si nu are tendinta de recidiva, nu trebuie confundat cu ulcerul cronic. Din punct de vedere clinic, gastrita acuta poate fi muta, fara nici o manifestare, dar cu leziuni endoscopice prezente, chiar severe, si se poate manifesta prin hemoragie digestiva superioara fara durere sau chiar cu durere, greata si varsaturi.Exista diverse cauze ce pot determina aparitia gastritei acute1. Consumul de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS).

Gastropatia la AINS se manifesta prin hemoragie digestiva, adesea fara durere. Cele mai agresive preparate sunt aspirina si indometacina urmate de diclofenac si apoi de celelalte AINS: fenilbutazona, piroxicam, ibuprofen etc. Efectul lor asupra stomacului se exercita si in cazul in care ele se administreaza pe alta cale decat cea orala (ex. ca supozitoare). Aspirina are insa si un efect lezional local, care este prezent la administrarea orala. Riscul la aspirina incepe in primele 72 ore si incepe de la o singura doza, chiar mica (ex. 325 mg).

Recent, au fost comercializate AINS care nu au (sau il au foarte redus) efect agresiv asupra mucoasei gastrice: Flosulide, Nimesulide (AULIN), Coxibe (VIOXX).  Tratamentul gastritei hemoragice la AINS se realizeaza cu omeprazol sau pantoprazol ori cu misoprostol si concomitent intreruperea administrarii medicamentului cauzal.

2. Consumul de alcool. Gastrita acuta alcoolica se manifesta prin durere epigastrica, greata, vome, hemoragie digestiva care apar dupa pranzuri abundente insotite de consum important de alcool. Tratamentul presupune 48 sau 72 ore de dieta de protectie (ceai, paine, branza) mucoasa gastrica avand o capacitate exceptionala de refacere: in 2 zile mucoasa lezata a stomacului este “ca si noua.”

3. Gastrita acuta de stres, – Apare la bolnavii gravi cu diverse afectiuni: infectie grava, insuficienta respiratorie, hepatica, renala, traumatisme, arsuri, hematom subdural. Apar hemoragii digestive grave, dificil de stapanit cu omeprazol sau chirurgical, iar in cazuri foarte grave poate duce la deces.4. Alte gastrite acute: prin reflux duodenogastric, dupa ingestie de acizi sau baze, dupa iradiere, prin infectie cu Helicobacter Pylori (gastrita acuta epidemica), prin infectie cu alti microbi (gastrita flegmonoasa), gastrita virala (Herpes simplex, citomegalovirus, Rotavirus!).

← Apireven Euphyllin quick 200 →

Despre: gastrita, gastrita acuta